Familjen bodde på Elleholm no 19. Det var Gustav och Berta och barnen Julius, Anna, Herman och Bamera. Gustavs mor Hanna och systern Johanna bodde där också. De finns upptagna i husförhörslängden för Elleholm (K) AI:5 som avser åren 1868-1891. De finns på sidan 87.
De här personerna har du lagt upp om du följt exemplet ända hit så nu ska de alla få en levdenotis som berättar om detta.
Lägg in notisen på systern Johanna. Se till att Gustavs mor Hanna är centrumperson. Markera dottern Johanna. Du ser hennes personöversikt till höger. Det är i den du ska arbeta. Gör den aktiv genom att klicka någonstans i personöversikten, lämpligen i levnadsbeskrivningen. Klickar du en extra gång på födelsenotisen så blir den markerad som aktiv. Den notis du lägger in kommer att läggas efter den markerade levdenotisen.
Notisen ska läggas upp i panelen Levnadsbeskrivning. Tryck på knappen Lägg till Notis eller tryck F2 så visas listan med de notistyper som finns att välja bland. Välj Levde. Då öppnas ett fönster där du kan fylla i uppgifterna.
Här kan man ha olika filosofier för hur man fyller i datumet. En variant är att välja slutåret för husförhörslängden som i det här fallet är 1891. Man vet ju att de levde då. Vi väljer den varianten.
Orten ska vara No 19, Elleholm (K). Elleholm (K) finns troligen i dropplistan. Välj det och tryck på lampan eller tabba till den och tryck mellanslag så öppnas ortsträdet med församlingen Elleholm markerat.
Vi ska lägga in No 19 under Elleholm så att det blir knutet som en ort som finns i församlingen.
Tryck på Ny nästa nivå.
I fältet Namn i översikten fyller du i No 19. I fältet Namn i utskrifter ser du att det blev som det var tänkt. Tryck OK.
Då finns platsen i Elleholm som ska användas. Markera den och tryck OK.
Du kan läsa mer om hur man använder och arbetar med ortsträdet i guiden Orter.
Källan finns troligen i droplistan så tryck på nerpilen i fältet Källa och välj aktuell källa. Tryck OK.
I Levnadsbeskrivningen finns nu levdenotisen tillagd. Den ska kopieras till de andra personerna som bodde på platsen. Markera levdenotisen. Antingen högerklickar du så du får upp snabbmeny och väljer Kopiera notis som bilden ovan visar eller så trycker du Ctrl + C. En kopia av notisen finns nu i datorns minne och kan klistras in på en eller flera ställen i Disgen.
Markera Hanna i familjeöversikten till vänster och högerklicka i levnadsbeskrivningen i personöversikten så du får upp snabbmenyn och välj Klistra in notis eller markera levnadsbeskrivningen och tryck Ctrl + V så läggs levdenotisen in sist under födelsenotisen.
Markera nu Gustav i familjeöversikten. Markera sen levnadsbeskrivningen för Gustav och klistra in levdenotisen för honom också enligt samma princip som ovan. Så länge du inte kopierar något annat så finns levdenotisen kvar i minnet och kan klistras in på annan plats.
Dubbelklicka sen på Gustav så han blir centrumperson så du kan lägga in levdenotisen på hans hustru och barnen. Börja med att markera hans hustru Berta.
Hon har både födelse- och dödsnotis så levdenotisen bör ligga mitt emellan. Markera födelsenotisen och klistra sedan in levdenotisen. Den hamnar efter den markerade födelsenotisen.
Blev det fel så den hamnade sist så kan du enkelt flytta upp den. Markera levdenotisen och tryck Ctrl + Pil Upp eller använd dra och släpp.
Sen markerar du barnen ett och ett och klistrar in levdenotisen på dem också.
Notisen finns ju kvar i datorns urklipp-funktion och så länge du inte kopierar något annat så finns den kvar där att användas igen och igen.
Klart.
Har du nu följt den här rutinen till punkt och pricka så har du åtta personer i din databas som du troligen inte vill ha där när du börjar lägga in din egen släkt. Det finns en guide som visar hur du gör för att ta bort dem.
Sen börjar du om från början i den här guideserien men använder dina egna släktingar när du lägger in personer. Att det finns en plats i ortsträdet som du inte behöver gör inget. Inte heller att det finns en källa i källträdet.
Guider i den här serien.