Redigera slag av ort

Ibland finns behov av att redigera i listan med slag av orter.
Disgen handledning - Redigera slag av ort

Syfte

Funktionen används för att ändra i listan med Slag av ort och startas från Huvudmenyn > Orter > Redigera slag av ort.

Den används när du skapar nya orter eller ändrar befintliga orter. Eftersom listan kan bli onödigt lång eller innehålla stavfel är det bra att kunna ta bort eller ändra i listan.

Ändringar i listan påverkar inte ortsslag för de orter som finns. Listan används bara för att ge dig färdiga ord när du redigerar eller skapar nya orter.

Du väljer slag av ort i ortsdialogen. Där finns ett fält uppe till höger där du kan göra ditt val. Hittar du inget i listan som du tycker stämmer så skriver du dit det du vill ha. Sen kan du i den här rutinen välja symbol som kommer att visas framför namnet i ortsträdet.

Redigeringsfunktioner

Välj en rad att redigera genom att markera den. Därefter har du några möjligheter:

  1. Klickar du igen på texten så öppnas raden för redigering och du kan ändra den.
  2. Klickar du i kolumnen symbol så kan du välja symbol. Läs mer längre ner om hur du gör.
  3. För att ta bort en rad ska du högerklicka och välja Ta bort markerad rad.

Kom ihåg att avsluta genom att klicka på Spara.

Exempel

Ändra text/begrepp

De begrepp som skrivs på vit botten är sådana du själv lagt upp och kan ändra.

I exemplet ovan markerar du Rutshåll, klickar en gång till och redigerar texten till Rusthåll. Därefter klickar du på Spara så kommer listan att innehålla rättstavade slag av orter.

Ändra symbol

Till höger finns en kolumn som visar vilka symboler som är kopplade till begreppet. Gårdssymbolen är den som läggs in från start. Du kan byta ut den mot någon annan symbol. Du markerar symbolen genom att klicka på den. Sen klickar du en gång till. Då dyker det upp en lite hake som pekar neråt. Klicka på den så får du upp listan som syns på bilden ovan. Samhälle är för mig en större yta så jag väljer/klickar på den gröna ikonen. De här symbolerna syns i ortsträdet precis framför namnet på orten.