Automatiskt skapade källreferenser - Arbetssätt

Disgen kan bygga ditt källträd från start. Du kan enkelt se alla som är kopplade till samma källa. Du kan också snabbt komma igång med forskningen genom att från källträdet få upp den sida i kyrkboken som du vill fortsätta att arbeta från. Du kan från en händelsenotis komma rakt in i kyrkboken och läsa vad där står.
Disgen handledning - källhänvisning hos Riksarkivet

 

Så här gör du

  1. Du kopierar källhänvisningen hos din leverantör av kyrkböcker.
  2. Du klistrar in den i fältet källa på notisen.
  3. Du trycker på knappen Skapa källhänvisning
  4. Du trycker på knappen Skapa källreferens så länge du inte valt bort dialogen.
  5. Fältet källa visar källreferensen så som den ser ut i källträdet.
  6. Klart.

Svårare än så är det inte.

Kopiera källhänvisning och klistra in

De två bilderna ovan visar hur du kopierar källhänvisningen hos Riksarkivet och hos ArkivDigital, vilket är de två leverantörer funktionen i Disgen stödjer.

Riksarkivet har sitt nere till höger. Hovrar du över texten så kommer det fram en symbol som du kan klicka på. ArkivDigital har sin symbol uppe långt till höger. Välj alltid det översta valet Alt + 1.

Den kopierade textsträngen klistrar du in i källfältet på notisen. 

Textsträngen för en Riksarkivkälla ser ut så här.

och textsträngen för en ArkivDigitalkälla ser ut så här.

Skapa källreferens

När du tycker på knappen Skapa källhänvisning så får du upp följande dialog.

Väljer du Öppna inställningsdialogen så kan du se vilka inställningar som är gjorda från start. De är anpassade för att fungera väl för den som arbetar med både ArkivDigital och Riksarkivet och rekommendationen är att inte ändra något från start.

Bocka för Visa inte detta igen så slipper du det här steget i framtiden. Du kommer enkelt åt inställningarna direkt från notiserna. Där finns en egen knapp längst ner för att kunna öppna Inställningar för källor.

Trycker du på Skapa källreferens så händer just det.  Kontroll görs mot källträdet om källan finns sedan tidigare och om hänvisningen finns. I så fall används det. Saknas något så läggs det upp i källträdet och används.

Har du redan ett källträd så är sannolikheten för att du har byggt det på samma sätt som Disgen vill bygga det väldigt liten. Räkna med att du får nya grenar i källträdet under kyrkoarkiv. Det spelar egentligen ingen större roll för den som bara vill ha källträdet för att få länkarna till längderna synliga i notiserna och snabbt kan slå upp en kyrkbok.

Fältet källa visar den skapade källreferensen

Så här ser den ut för Riksarkivet.

Så här ser den ut för ArkivDigital.

 

Länk till sidan i källan

Så här trevligt kan det se ut i Levnadbeskrivningen när det är klart. Bara att trycka på ikonen längst till vänster på raden så för den dig till rätt sida i aktuell längd.

Gammal textsträng för källan.

Tillhör du kategorin som länge kopierat textsträngen från leverantören och lagt den i fältet Källa utan att bygga något källträd. Nu kan du bygga trädet utifrån de gamla textsträngarna. Så här gör du.

  1. Kopiera textsträngen i fältet Källa. 
  2. Töm fältet Källa.
  3. Kopiera tillbaka textsträngen till fältet Källa.
  4. Tryck på knappen Skapa källhänvisning.

Svårare än så är det inte om du tidigare har sparat hela textsträngen utan att ha förändrat den på något sätt.

Överst i den här guiden visas exempel på hur källsträngen ser ut. Jämför med det så vet du om det kommer att fungera. ArkivDigital-länken kan dock sakna länsbokstaven men den kan du själv lägga till i stängen om du tycker det är viktigt. Det som kan hända är att du får två församlingar i källträdet. En utan länsbokstav och en med.

 

 

Relaterat innehåll